Home > Artikelen > Waarom plantaardig?
gezonde leefstijl: 8  tips om gezond te eten.
Artikel

Waarom plantaardig?

Steeds meer mensen eten minder dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren of zuivel. Een plantaardig dieet is namelijk goed voor jezelf en het milieu.

Plantaardig dieet: goed voor u, beter voor de aarde

Wanneer steeds meer mensen minder dierlijke producten eten,vermindert milieubelasting. Circa 80% van het land dat door mensen wordt gebruikt heeft direct of indirect te maken met veeteelt. Van alles wat we eten, draagt de consumptie van vlees en zuivel het meeste bij aan de voedsel gerelateerde impact op het milieu. Een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen is gerelateerd aan de voedingssector. Hiervan dragen dierlijke producten, waaronder vlees en zuivel, bij aan meer dan de helft van de broeikasgasemissie. Dat komt onder andere door de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2 en methaan) tijdens de productie. Over het algemeen hebben plantaardige producten een lagere impact op het milieu dan dierlijke producten, waardoor een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon gunstig is voor het milieu.

Becel zoekt continu naar manieren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft een zogenaamde levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd op de milieubelasting van margarineproductie. Dat betekent dat het hele traject is onderzocht, van de grondstoffen tot het bewaren van Becel bij u thuis in de koelkast. Wist u dat uit dit onderzoek naar voren is gekomen dat de productie van margarine heel wat minder belastend is voor het milieu dan de productie van roomboter? Ook hebben we een soortgelijke analyse laten uitvoeren om de milieu-impact van koemelk en Becel plantaardige alternatieven in kaart te brengen. Hieruit is gebleken dat Becel drinks zorgen voor 50% minder CO2 uitstoot dan koemelk.

Becel liet een onderzoek1 uitvoeren naar de impact op het milieu van haar plantaardige margarine in vergelijking met roomboter. De volgende element werden onderzocht:

  • Klimaatverandering
  • Natuurlijke bronnen
  • Ecosystemen op land en in zee
  • De volksgezondheid
  • De voorraad en kwaliteit van water

En wat blijkt?

  • De broeikasgas uitstoot van Becel Original is vier keer minder dan die van roomboter2
  • De voetafdruk van Becel Original is zes keer lager dan roomboter2 wat betreft waterschaarste
  • Becel Original verbruikt minder dan de helft van de landbouwgrond in vergelijking met roomboter2

En daarom gelooft Becel in de kracht van plantaardig.

Bron: 1 Onderzoek uitgevoerd door Quantis - Dit is een vooraanstaand consultancy kantoor gespecialiseerd in duurzaamheid en het uitvoeren van Life Cycle Assessments (LCA). 2 De vergelijking is met gemiddelde roomboter geproduceerd in Nederland.

Bron: Onderzoek uitgevoerd door Blonk – Dit is een vooraanstaand consultancy kantoor gespecialiseerd in duurzaamheid en het uitvoeren van Life Cycle Assessments (LCA). De vergelijking is met gemiddelde roomboter geproduceerd in Nederland. Deze levenscyclusstudie (LCA) voldoet niet aan ISO 14040/14044 normen. De vergelijking is per kilogram product in de supermarkt, exclusief de consumentenfase. De vergelijking is niet kritisch gereviewed. Generieke gegevens worden gebruikt voor de melkproductie, de toeleveringsketen van hoofdingrediënten en de productie van plantaardige drunken.

Van zaden tot kuipje

De plantaardige producten van Becel zijn minder belastend voor het milieu dan producten die grotendeels uit zuivel bestaan, zoals roomboter. Desondanks willen we kritisch blijven kijken naar ons productieproces. Alle stappen nemen we onder de loep: kan het misschien nog duurzamer? Het hele productieproces, van zaden tot kuipje, hebben we voor u inzichtelijk gemaakt. Benieuwd? Bekijk het proces.

Becel gelooft in de kracht van plantaardig en heeft daarom 100% plantaardige producten voor u ontwikkeld om mee te koken, voor over uw salade of om heerlijk op uw brood te smeren. Deze producten bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Becel Original is 100% plantaardig, net als Becel Biologisch, de vloeibare Becel (m.u.v. Becel Vlees & Jus), de Becel smaakvarianten (Becel met Walnoot, Becel met Kokos & Amandel en Becel met Avocado) en de Becel Olie Blends.

Becel zou graag zoveel mogelijk varianten 100% plantaardig maken. Zo kijken we momenteel naar mogelijkheden voor Becel Light. Het veranderen van een recept kan gevolgen hebben voor de smeuïgheid, smeerbaarheid of de smaak van een product. Daarom duurt het soms wat langer voor we een product hebben dat enerzijds volledig plantaardig is, maar dat anderzijds ook naar de smaak is van de consument. Becel maakt alleen een product 100% plantaardig als de consument er 100% tevreden mee is.